RABBIT AND ROOSTER
Door: Anita
Blijf op de hoogte en volg Anita
12 Februari 2011 | Singapore, Singapore
Vorige week, met nieuwe maan, was het groot feest in China Town, waar de miljoenklappers oorverdovend het Jaar van het Konijn verwelkomden. Wij staan dan midden in de stad op de Esplanade drive en zien een prachtig vuurwerk tegen het decor van Singapore’s trots: het Marina Bay Sands.
Maar voor het eenmaal zover is zijn de super bijgelovige chinezen met van alles bezig om het Tijger jaar af te sluiten en het nieuwe jaar zo goed mogelijk te beginnen. Hier is de Spring Cleaning (onze oma’s Grote Schoonmaak) ongelooflijk populair. Met nieuwe bezems worden huizen geboend en kwade geesten de tent uit geveegd. Op markten is het vreselijk druk, want er moeten ingrediënten gekocht worden voor traditionele maaltijden, waarin geluk en voorspoed de hoofdbestanddelen zijn. Ook worden veel versierselen gekocht voor thuis. Want een goud/rode vis of ananas mag bij de voordeur niet ontbreken. In een van de chinese vazen op ons terras staan weer verse zuurstokroze bloesemtakken!!
Als Bert op kantoor vertelt dat hij een Rooster is, bemoeit iedereen zich ermee. Google en boeken worden geraadpleegd en ze zijn het eens, het staat helaas zwart op wit. Dit wordt een vreselijk jaar voor de haan. Kommer en kwel, ga vooral geen zaken doen (?!). Data worden vermeld waarop je een ongeluk gebeurt, een gewaarschuwd mens….. Bert belooft grote delen van het Rabbit Year in een grot door te brengen. Maar er is hoop, lezen de lieve collega’s verder: draag een 3D-rooster bij je ter bescherming. Hilarisch? Nee, serieus!
Dan is het 3 februari. Overal hoor je de trommels en zie je de open wagens op straat met de bonte verzameling mannen. Op weg naar weer een gebouw waar de leeuwendans gedaan moet worden. Feestelijk en heel bijzonder!
Deze nieuwjaarsdag zijn we uitgenodigd bij een Chinese familie. Tafels vol heerlijke hapjes, maar het belangrijkste is de Yu Sheng. Een echte Singapore traditie. In een schaal worden wel 20 verschillende ingrediënten gelegd, allemaal met een eigen betekenis en dus ook zeer uiteenlopend in smaak. Hoofdzaak is vis (Yu), meestal rauwe zalm. Dan wordt door alle aanwezigen, met eetstokjes de boel zo hoog mogelijk gehusseld onder het 7 keer roepen van Lo Hei (“gehusseld geluk”). Je denkt “Dat ga ik dus niet opeten”. Maar dat doe je wel en wil je zelfs nog wel een tweede bordje….
Als de secretaresse maandag Bert’s sleutelbos op zijn bureau ziet liggen, valt haar oog direct op het kleurrijke hangertje. Want natuurlijk heb ik maatregelen genomen en in China Town direct een mooi haantje gekocht, want stel je voor.
Het jaar is goed begonnen en iedereen is opgelucht!!
12 Februari 2011 - 11:22
Tante Ans En Oom Adr:
Wat beleven jullie daar veel. Sterkte voor Bert.Wat zal Zandvoort t.z.t. saai zijn.